post

Bij het renoveren van een keuken denken de meeste mensen eerst aan keukenkastjes, aanrechten en vloeren. Dat is ook best te begrijpen want deze materialen vertegenwoordigen het grootste deel van de kosten voor een keukenrenovatie en zullen ook voor het grootste deel het uiterlijk van het interieur voor de keuken bepalen. Toch zouden mensen ook meer aandacht moeten besteden aan de wasbakken of spoelbakken in de keuken. De wasbak wordt namelijk dagelijks gebruikt en moet meerdere jaren meegaan. In dit artikel staan een aantal basis dingen waar rekening mee gehouden moet worden wanneer de keuze voor een wasbak in de keuken gemaakt wordt.

Hoeveel bassins

Normaalgesproken heeft een wasbak in de keuken één of twee bassins. Dit zijn de bakken waar de vaat in gezet kan worden. Veel mensen houden van de standaard look om een wasbak met één enkele bassin in de keuken te plaatsen. Echter wanneer er meerdere taken tegelijkertijd moeten worden uitgevoerd, wat regelmatig voorkomt in de keuken, komen zij vaak een wasbak tekort. Een wasbak met twee afzonderlijke bassins kan dit probleem voorkomen.

Breedte van de wasbak

Het interieur van een keuken bepalen is altijd een proces van zo goed mogelijk gebruik maken van beschikbare ruimte. Ook tijdens het uitkiezen van een wasbak moet deze afweging gemaakt worden. De wasbak moet groot genoeg zijn, maar je moet ook voldoende ruimte op het aanrecht overhouden om het eten te bereiden. Om deze keuze te maken denk aan je huidige situatie en vraag jezelf af of je vaak graag een grotere wasbak zou willen hebben. Als deze vraag met ja wordt beantwoord kies dan voor een bredere wasbak.

Diepte van de wasbak

Veel interieurdesigners kiezen meestal voor wasbakken in de keuken die zo diep mogelijk zijn. Immers hoe dieper de wasbak hoe meer je hierin kwijt kunt. Grote pannen en een stapel vuile vaat kunnen in een diepe wasbak aan het zicht verborgen worden. Bovendien kan je eten en borden afspoelen zonder dat er water over het aanrecht heen spettert. Bedenk echter wel dat een diepe wasbak ten koste gaat van de opbergruimte in het keukenkastje onder de wasbak.

Materiaal kiezen

De materialen waaruit wasbakken worden vervaardigd zijn talrijk. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor porselein of roestvrij staal. Roestvrijstaal is het meest betaalbaar en gaat ook zeer lang mee. Veel mensen kiezen echter voor porselein uit design overwegingen. In recente jaren zoen we ook steeds meer graniet en andere soorten natuursteen als materiaal voor wasbakken in de keuken.

Dikte van het materiaal

Wanneer de keuze voor een wasbak van roestvrij staal gemaakt wordt. Dan is ook de dikte van het materiaal van belang. Hoe dikker het staal des te beter is de wasbak beschermd tegen beschadigingen. Vanzelfsprekend is dikker staal ook duurder en betaal je meer voor de aanschaf. Dit is dus nog een afweging die gemaakt moet worden.