post

Ervoor zorgen dat water geen schade aan je huis kan aanbrengen is een belangrijke verantwoordelijkheid van iedere huiseigenaar. Water kan hout kromtrekken, vieze stinkende schimmel veroorzaken en de constructie van een huis onherstelbaar beschadigen. Je moet dan ook zeker niet te licht denken over waterschade in huis. Eerder heb je op deze website al vijf tips kunnen lezen om verstoppingen in waterleidingen te voorkomen. Door de grote schade die water aan je huis kan aanbrengen hebben we nu in samenwerking met loodgieter Purmerend de grootste gevaren voor waterschade en de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om je huis te beschermen tegen waterschade op een rij gezet.

Wasmachine slangen

De meest voorkomende oorzaak voor waterschade is een losgekomen slang van de wasmachine of vaatwasser. De slang kan losgekomen zijn wanneer de machine even wordt verschoven en soms is de slang vanaf het begin af aan nooit goed aangesloten geweest. Ook kan het zijn dat de slang oud en broos is geworden over tijd. Rubber en plastic, waar de slangen vaak van gemaakt zijn, hebben maar een beperkte levensduur en zullen na verloop van tijd gaan slijten. Omdat een slang die losgekomen is van een wasmachine, terwijl je dit zelf niet door hebt, grote schade kan veroorzaken is het belangrijk dat deze slangen regelmatig gecontroleerd worden.

Toiletverstoppingen

Een toilet die overloopt is iets wat altijd kan gebeuren. Wanneer het water na het doortrekken van een toilet niet meer goed afgevoerd kan worden dan vult de pot zich met steeds meer water. Uiteindelijk kan deze daardoor overlopen. Soms blijft het toilet doorspoelen waardoor het overlopen van het toilet niet meer uit zichzelf stopt. Een overlopend toilet wordt meestal veroorzaakt door een toiletverstopping. Om ervoor te zorgen dat het toilet niet meer overloopt kan simpelweg de watertoevoer van het toilet worden afgesloten door het kraantje onderaan bij de wc-pot dicht te draaien. Vervolgens kan je zelf of met de hulp van een loodgieter de verstopping verhelpen.

Regenpijpen en dakgoten

Het goed bijhouden van de regenpijpen en dakgoten van een huis is zeer belangrijk. De grootste schade aan een huis kan namelijk veroorzaakt worden als het regenwater niet goed wordt afgevoerd. Als de regen die op het dak van een huis valt niet goed weg wordt gehouden van de buitenmuren kunnen hier scheuren in ontstaan. Om deze schade aan een gevel te repareren zijn grote kosten gemoeid. Zorg er daarom voor dat je dakgoten en regenpijpen goed schoon en onderhouden blijven.

Repareren van lekkages

Water kan zo’n beetje op elke mogelijk plek het huis binnenkomen. Lekkages kunnen aan het dak voorkomen, maar ook in de muren wanneer een waterleiding is gaan lekken. Het is belangrijk om alle mogelijk lekkages in huis zo snel mogelijk te ontdekken en deze te repareren. Als dit niet op tijd gedaan wordt krijg je met rot en schimmel te maken en hier is maar moeilijk weer vanaf te komen. Op het moment dat je iets abnormaals ziet schakel dan meteen een professional in om een diagnose te stellen. Loodgieters kunnen met behulp van de laatste technologische snufjes razendsnel en zeer nauwkeurig een lekkage opsporen.