post

Na ruim 100 jaar gebruik te hebben gemaakt van gloeilampen en spaarlampen, leven we nu in het tijdperk van de LED-lamp. Voor het eerst in de geschiedenis wordt er geen gebruik meer gemaakt van giftige stoffen en gassen bij het laten branden van een lamp. Het enige nadeel was, dat het warme, sfeervolle licht van de gloeilamp zo aantrekkelijk bleef.

Geen giftige materialen

Doordat er geen giftige materialen meer nodig zijn om een lamp te laten branden, kunnen we ons huis nu verlichten op een veel milieuvriendelijkere manier. Daarnaast is een LED-lamp financieel ook een stuk voordeliger dan de ouderwetse lampen. Dit komt omdat het verbruik van een LED-lamp een stuk lager is en deze lamp langer mee gaat.

Eerst niet populair

In de beginjaren van de LED-lamp was de lamp niet erg populair. Mensen vonden de voordelen van de lamp fijn, maar het licht wat de lamp verspreidde niet. Dat kwam doordat het licht koud wit was, wat voor een kille sfeer zorgde. De lampen zag je dan ook al snel in vergaderzalen en fabrieken. Daar maakte het niet uit dat het koud wit licht was en was de baas allang blij dat het verbruik van de lampen zo verminderd was.

LED-lamp met gloeilampsfeer

De ontwikkelingen staan niet stil en er bleef gesleuteld worden aan de LED-lamp. Het moest toch mogelijk zijn om een milieuvriendelijke en goedkope lamp te maken die mooi licht verspreidde. Philips LED lampen zijn de eerste LED-lampen die qua sfeer niet onder doen voor de vintage gloeilamp.

Het is gelukt

Hij heeft zelfs nog meer voordelen, zoals de mogelijkheid om het licht te dimmen. Na ruim 130 jaar, sinds de gloeilamp, is het gelukt om de wonderlamp te maken. Beter voor het milieu, beter voor de spaarrekening, een langere levensduur en tóch dat gezellige sfeertje van de ouderwetse gloeilamp.