post

Hoe goed is jouw woning beveiligd tegen inbraken? Het is moeilijk om op deze vraag antwoord te geven zonder dat je een professional de beveiliging van je woning laat evalueren. Een dergelijke beveiligingsevaluatie kan door vrijwel alle slotenmakers worden uitgevoerd. Het is ook een goed idee om dit toch eens in de zoveel jaar eens te laten doen. Deze beveiligingsexpert kijken namelijk op een andere manier naar de beveiliging van een woning dan de gemiddelde huiseigenaar. Als eerlijke werkende mensen kijken we namelijk niet naar onze woning door de ogen van een inbreker. Naast het plaatsen van goede sloten en een alarmsysteem zijn er nog veel meer maatregelen die we kunnen nemen om een huis beter tegen inbraken te beveiligen.

Zelf een beveiligingsevaluatie uitvoeren

Wanneer je niet overtuigd bent van het inschakelen van een beveiligingsexpert om een evaluatie van de inbraakbeveiliging voor je huis uit te laten voeren dan kan je dit ook zelf doen. Door jezelf de volgende vragen te stellen die simpelweg met ja of nee te beantwoorden zijn krijg je een goed idee hoe goed beveiligd jouw woning is. Zijn er meerdere vragen die je met nee moet beantwoorden in deze lijst dan is er nog voldoende ruimte voor verbetering. Het beste kan je dan contact opnemen met een slotenmaker die gerichte adviezen kan geven om de beveiliging te verbeteren.

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Kan iemand duidelijk zien wanneer er niemand in de woning aanwezig is? Zijn bijvoorbeeld de gordijnen altijd gesloten of ligt er soms veel ongeopende post op de deurmat?
  • Worden ramen weleens opengelaten wanneer er niemand thuis is? Dit heeft ook betrekking op ramen op de tweede verdieping van de woning die niet makkelijk bereikbaar zijn.
  • Zijn alle ramen en deuren voorzien van sloten die duidelijk zichtbaar zijn vanaf de buitenkant van het huis?
  • Hoe goed is de woning aan de buitenkant verlicht? Zijn er plekken waar een inbreker de woning kan observeren en naar binnen kan kijken zonder gezien te worden?
  • Heb je een reservesleutel verborgen liggen op een makkelijk vindbare plek? Onder een bloempot, deurmat of in een schuurtje waarvan de deur openstaat?
  • Heeft je tuin hoge heggen of struiken waardoor een inbreker ongezien bij de woning kan komen?
  • Is het mogelijk om je woning geruisloos te benaderen? Dit is bijvoorbeeld onmogelijk wanneer er kiezelstenen in de tuin liggen.
  • Staan er ladders in de tuin die een inbreker mogelijk zou kunnen gebruiken?
  • Wat voor gereedschappen en apparaten liggen er in de schuur of garage? Zijn deze spullen waardevol of kunnen deze gebruikt worden om in te breken?
  • Is de schuur of garage goed beveiligd? Is de deur altijd goed afgesloten en voorzien van goede sloten?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van dingen waarnaar een slotenmaker kijkt bij het uitvoeren van een beveiligingsevaluatie van je huis. Zoals je ziet is de beveiliging afhankelijk van veel meer dingen dan alleen de sloten en het alarmsysteem van een woning.