post

Op Luxorr.nl voorzien we je van allerlei soorten tips en informatie over wonen. De artikelen op deze site hebben betrekking tot alle kamers in huis. Zo kan je bijvoorbeeld tips vinden voor het interieur van de keuken, het toilet en de badkamer. Dit zijn kamers waar we regelmatig gebruikmaken van water. Handige tips voor deze kamers zouden dan ook kunnen zijn om problemen met de waterleidingen te voorkomen. Als er namelijk problemen ontstaan met de leidingen dan kan er nog maar moeilijk van het interieur genoten worden. Een verstopte toilet of afvoer van de gootsteen zorgt voor stank en dit kan het plezier dat je hebt in een woning behoorlijk verpesten. Om deze reden delen we in dit artikel vijf tips om verstoppingen in waterleidingen te voorkomen.

Laat leidingen schoonmaken

De eerste stap om verstoppingen te voorkomen is ervoor zorgen dat alle leidingen in huis goed schoon zijn. Voordat we het gaan hebben over voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om verstoppingen te voorkomen in waterleidingen doe je er goed aan om een loodgieter langs te laten komen om de leidingen in huis goed schoon te maken.

Spoelen met koud water

Iets wat niet veel mensen weten is dat juist koud water ervoor zorgt dat vuil niet aan de binnenkant van de waterleidingen blijft kleven. In warm water wordt het vuil opgelost en dit klontert vervolgens samen wanneer het water weer afkoelt in de leidingen. Wanneer er vuil in de leidingen kan zijn gekomen spoel dit dan door met koud water in plaats van warm.

Geen vet doorspoelen

Spoel nooit frituurvet door het toilet of de gootsteen in huis. Vet is de grootste boosdoener als het gaat om veroorzaken van verstoppingen in waterleidingen. Verzamel je frituurvet daarom in een aparte container. Verwijder ook eerst het vet uit pannen voordat je deze omspoelt onder de kraan of in de vaatwasser zet.

Let op wat je doorspoelt

Veel verstoppingen kunnen al voorkomen worden als mensen eens stilstonden bij de dingen die zij door het toilet of de gootsteen spoelen. Babydoekjes en vrouwelijke hygiëneproducten kunnen bijvoorbeeld niet doorgespoeld worden in het toilet. Gooi deze dingen in de prullenbak en gebruik het toilet enkel voor het doorspoelen van wc papier en ontlasting.

Koop een gootsteenzeefje

Zorg ervoor dat etensresten en haren niet in de leidingen terechtkomen door een gootsteenzeefje te gebruiken. Gebruik het zeefje niet alleen in de gootsteen in de keuken, maar ook voor de afvoer van de douche en de badkuip in de badkamer. Dit is vooral een goed idee als het bad en de douche ook gebruikt worden voor het wassen van huisdieren.