post

Het liefst zie je de natuur in zijn oorspronkelijke vorm. Maar weet je nog wel wat dit is? In de loop van de jaren zijn er zoveel andere gedachten geweest die invloed hebben gehad, dat je met het blote oog de oorspronkelijke elementen van de landschapsarchitectuur niet meer kunt zien. Neem bijvoorbeeld de ruilverkaveling die heeft plaatsgevonden tussen boeren. Je ziet dat er authentieke elementen van het landschap verloren zijn gegaan in die tijd. Maar gelukkig komen we van die gedachten terug en werken boeren vaak mee aan het herstel van de oorspronkelijke natuur. De aangelegde en onnatuurlijke sloten van vroeger maken weer plaats voor beken die stromen volgens hun natuurlijke gang. Het water keert terug, maar ook planten en dieren vinden hun weg weer naar de beek.

Ontdek de natuurlijke vorm van de natuur

Maar hoe weet je nou wat onnatuurlijk en natuurlijk is? Als je in een bos komt waar alle bomen in een strakke rij en op dezelfde afstand van elkaar staan, weet je dat dit geen natuurlijk ontstaan bos is. Daar is geen expert voor nodig. Expertise kun je wel gebruiken, zodra de authentieke landschappen niet meer aan het oppervlak zichtbaar zijn, zoals in het voorbeeld van sloten en beken. Door kennis van de bodem, ecologie en de mens te hebben, kan een adviesbureau je ondersteunen bij het inrichten van je natuurgebieden. Of dit nu een park in de stad is voor de bewoners, of een gebied waar vroeger vennen waren en een specifiek dier de ruimte kreeg om goed te gedijen.

Vraag het de landschapsarchitect

Bij elke ingreep die je in de natuur wilt doen of in elk gebied waarin je de natuur terug wilt brengen, kun je het advies van de landschapsarchitect goed gebruiken. De ervaring leert dat je namelijk niet alleen kennis van de natuur nodig hebt, maar ook het ontwikkelproces en alle betrokken partijen van belang zijn. Een goede architect heeft deze kwaliteiten en brengt je groenproject tot een goed einde.